DMD_(5 of 71)

Gra światłem. Nowoczesny dom dla rodziny

Kolejna prezentowana nieruchomość to nowoczesny dom znajdujący się nieopodal Legnicy, w miejscowości o intrygującej nazwie Spalona. Zaprojektowane tu wnętrza są proste, eleganckie, a zarazem bardzo ciepłe i domowe. Paletę materiałową w głównej mierze tworzą drewno w postaci złotego dębu oraz kamień, w różnych odcieniach szarości.

Wchodzący do domu od samego wejścia widzą drewnianą ścianę, która prowadzi dalej do salonu, a tam przechodzi w niezwykle dekoracyjny element wnętrza, jakim jest przestrzenne żebrowanie. Na środku przestrzeni ustawiono miękką, sporych rozmiarów kanapę w kolorze grafitu, która swoim wyglądem zdecydowanie zachęca do bezzwłocznego rozłożenia się na niej z kubkiem kawy i ulubioną książką lub do spontanicznej organizacji rodzinnego maratonu filmowego. Ten modułowy mebel stanowi główny element pomieszczenia, ale nie dominuje go zbytnio, dzięki zastosowaniu stonowanej tkaniny. Uwagę przyciąga również ściana telewizyjna, wykończona kamiennym fornirem. Ciemnoszary kolor i fakturę łupka podkreśla linia miękkiego światła LED, które wydobywa z kamienia to, co najpiękniejsze, a pas drewna za telewizorem ociepla i urozmaica ścianę. W rogu ustawiono ażurowy fotel. Ciężkie, eleganckie zasłony w szarym kolorze nadają tej przestrzeni miękkości, umożliwiają sterowanie ilością wpadającego do pomieszczenia światła słonecznego, a także, jeśli mieszkańców najdzie taka ochota, pozwalają na odizolowanie się od świata zewnętrznego. Rozległy salon oraz przeszkloną jadalnię, która łączy się z otwartą kuchnią zaprojektowano na blisko 70 m2.

Drewno w salonie doskonale współgra z meblami, które pojawiają się w sąsiednich pomieszczeniach. Dwa stoliki kawowe na stalowej, czarnej konstrukcji nawiązują swą formą do stołu ustawionego w jadalni, którego długi drewniany blat zapewnia komfort całej pięcioosobowej rodzinie. Mebel tworzy nierozłączną całość wraz z krzesłami w szarym kolorze, wykończonymi welurową tkaniną. Nad stołem zaprojektowano smukłe wiszące lampy, które odnajdziemy także w salonie oraz nad kuchenną wyspą zwieńczoną czarnym blatem.

Wyspa jest centralnym elementem kuchni. To na niej umieszczono płytę grzewczą, przez co stała się też głównym miejscem przygotowywania posiłków. Pod oknami zaplanowano dodatkowo szeroki blat roboczy, a nad nim zawieszono pojemne szafki. Całość dopełnia drewno, rozdzielone antracytowym pasem laminatu. Duża, dwudrzwiowa lodówka pozwala wykarmić niejednego gościa, który mimo sporych rozmiarów zegara umieszonego na ścianie łączącej kuchnię z jadalnią, z pewnością może przyjemnie zasiedzieć się w tych prostych, a jednak niezwykle przytulnych wnętrzach.

A skoro już o przytulnych wnętrzach mowa, przestronna sypialnia główna pomieściła nie tylko sporej wielkości tapicerowane łóżko, ale także miejsce do pracy dla dwóch osób oraz do przechowywania dokumentów. Ten klimatyczny, ale jednocześnie multifunkcjonalny pokój to azyl rodziców trójki chłopaków. Tu także zadbano o ciężkie zasłony, które wraz z puszystym dywanikiem przy łóżku dodają przestrzeni miękkości. Okna zaopatrzono dodatkowo w rolety rzymskie, co daje mieszkańcom maksimum możliwości kreowania scenariuszy świetlnych, w zależności od potrzeb i nastroju. Sypialnia połączona jest bezpośrednio z wygodną garderobą oraz jedną z dwóch łazienek. Biel, szarość i drewno płynnie łączą wszystkie zaprojektowane pomieszczenia, a gdzieniegdzie pojawiająca się czerń nadaje dodatkowo klasy i elegancji.

Ten rozłożysty, wspaniały dom parterowy z pięknym zadaszonym tarasem to dodatkowo budynek inteligentny. Tego typu rozwiązania to konik inwestora, który sam wykonał całą instalację, a jej centrum dowodzenia jest sterownia w pomieszczeniu technicznym. Dzięki temu rozwiązaniu, a także zastosowaniu niezwykle dużej ilości punktów świetlnych, w każdym z pomieszczeń mieszkańcy mogą pisać światłem swoje własne historie. Daje im to poczucie, że naprawdę są u siebie.

Projekt: MACIEJ PĘCZEK DESIGN M DESIGN, www.designmdesign.pl
ZDJĘCIA: ANNA SŁABKOWSKA – FOTOGRAFIA

Tekst: DOMINIKA ZIĘTEK

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *