_Q4A3124-HDR

Apartament z widokiem na miasto

W projekcie mieszkania obecność materiałów wykończeniowych, kolorów i rola każdego z elementów wykorzystanych we wnętrzu, została starannie przemyślana. Dzięki temu mieszkanie jest przestronne, funkcjonalne, a każdy akcent indywidualnie podkreśla swoją rolę i wyjątkowość. Konsekwentna wizja i spójność projektowa właścicieli i projektantki stworzyła ponadczasowy styl prezentowanych wnętrz.

Mieszkanie o powierzchni 76 m2 znajduje się na ostatnim piętrze apartamentowca w niedalekiej odległości od centrum Kutna. Nietypowa architektura budynku i umiejscowienie mieszkania na ostatniej kondygnacji od strony południowej dały interesujące możliwości aranżacyjne projektowanych wnętrz. Niestandardowe okna i przeszklona część dachu sprawiają, że do mieszkania dociera dużo światła słonecznego. Z salonu rozpościera się zapierający dech w piersiach widok na panoramę miasta.
Współpraca projektantki i właścicieli, którzy są fanami naturalnych materiałów i form podkreślonych mocnymi akcentami i dizajnerskimi elementami wyposażenia przyczyniła się do powstania projektu ponadczasowego. Aby nie zaburzyć skomplikowanej architektury, w realizacji dominują drewno i biel. Czarne elementy we wnętrzu uporządkowały przestrzeń i zaznaczyły granice między strefami. Stały się również mocnymi akcentami przełamującymi połączenie wspomnianego naturalnego dębu i bieli.
W salonie najważniejszy jest widok rozpościerający się za oknem. Aby podkreślić unikalne wnętrze, właściciele zdecydowali się na pikowane sofy w kolorze głębokiego granatu oraz oryginalny stolik kawowy.
Cegła zastosowana na jednej ze ścian oraz w części ogrodu zimowego, kojarzona z surowością, tutaj nadaje przestrzeni przytulności i ciepła, a przy okazji bardzo dobrze pracuje ze światłem słonecznym w trakcie dnia. Szklane kule przy żyrandolach dodają elegancji i przełamują proste formy.
Ogromnym atutem mieszkania jest jego wysokość. Ponad 3,5 metrowe wnętrza pozwoliły na ukrycie systemów wentylacyjnych i instalacyjnych nad sufitem. Wysokość pomieszczeń wprowadza równowagę między spektakularnym widokiem za oknem a przestrzenią w mieszkaniu. Dodatkowo wydobyła i podkreśliła piękno fornirowych okładzin ściennych. Salon, jadalnia i kuchnia tworzą wspólną przestrzeń. Otwarta kuchnia jest bardzo nowoczesna i jednocześnie przytulna. Cała zabudowa została wykonana na zamówienie. Nowoczesne udogodnienia ukryte są za frontami szafek, dzięki czemu codzienne czynności wykonywane w kuchni są łatwe i przyjemne. Najważniejsza w układzie kuchni jest jej funkcjonalność. Dobrze zorganizowany układ zabudowy kuchennej, zgodny z preferencjami właścicieli wpływa korzystnie na postrzeganie przestrzeni.
Kontrastowe zestawienie bieli, czerni i drewna widoczne na ścianach, suficie, podłodze i meblach daje poczucie spójnego, eleganckiego i nowoczesnego rozwiązania przestrzeni. Szafki wiszące w kolorze fornirowych okładzin ściennych ocieplają białą zabudowę kuchenną, a czarny blat wykonany ze spieku kwarcowego o wyczuwalnej strukturze tworzy głębię w zabudowie optycznie ją powiększając.
Wyraźny podział otwartej przestrzeni między salonem i kuchnią wprowadza ponad 4-metrowa wyspa o głębokości 120 cm, a nad nią bryła czarnego sufitu. Jasny spiek kwarcowy z delikatnym użyleniem stał się kontrastem do sąsiadującego ciemnego blatu. Aby dodać lekkości okazałej zabudowie, część jadalniana została wykonana z dwóch płyt drewnianych o grubości 10 cm, ułożonych w literę L, a tył roboczej części wyspy wykończony frontami z czarnego szkła w metalowej ramie z podświetlanym korpusem.
Miejsce do celebrowania wspólnych posiłków jest bardzo istotne w tym mieszkaniu. Znajdziemy je przy wyspie kuchennej oraz przy okazałym, drewnianym stole. Rodzinne i towarzyskie spotkania to prawdziwa przyjemność.
W niewielkiej, wąskiej sypialni zmieściło się duże, tapicerowane łóżko. Tapeta z trójwymiarowym wzorem nawiązuje do przeszycia tapicerki łóżka. Fornirowe wykończenie ściany ociepla pomieszczenie i jest kontynuacją panującego stylu.
Właścicielom w zupełności wystarcza minimalna ilość mebli w tym pomieszczeniu. Tym bardziej, że do dyspozycji mają sąsiadującą z sypialnią 10-metrową garderobę.
W aranżacji wnętrz nie zabrakło dizajnerskich akcentów, które łączą proste formy z tymi bardziej awangardowymi. Realizacja wnętrz to połączenie ponadczasowego zestawienia kolorów i materiałów, z którymi identyfikują się domownicy.

Projekt i TEKST: Marta Moszczyńska / Studio eM2 Architektura Wnętrz / www.studioem2.pl
ZDJĘCIA: Paweł Biedrzycki / Kąty Proste – fotografia wnętrz / www.katyproste.pl

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.