2bedesign_dom w Mławie_fot.PionPoziom-13

Fornir w roli głównej unikalny obraz piękna

Dom, który nie jest położony w lesie, a jednak mocno do lasu nawiązuje. Dzięki przemyślanemu zastosowaniu forniru – jednego z klasycznych naturalnych materiałów – uzyskaliśmy efekt unikalności. Nie ma bowiem dwóch identycznie usłojonych pasów drewna, więc obrazy, które z użyciem forniru powstały, również są unikalne.

Ten stosunkowo niewielki 140-metrowy dom dla czteroosobowej rodziny zaprojektowaliśmy z jednej strony bardzo funkcjonalnie, tak by wykorzystać każdy metr kwadratowy powierzchni, a z drugiej – z dużym przywiązaniem i dbałością o nawiązujący do natury wyjątkowy, ciepły efekt wizualny. Wnętrze utrzymaliśmy w klasycznej tonacji, ale z ożywczymi akcentami kolorystycznymi.

Kuchnia i salon – mądre kompleksowe rozwiązanie

Kuchnia jest punktem wyjścia do rozwiązań w innych częściach domu: otwarta na salon, a ten na taras, co sprzyja rodzinnemu życiu i przyjmowaniu gości.

Pod schodami ukryliśmy schowek, który wkomponowaliśmy w drewnianą barierkę. To ozdoba salonu, a dzięki jej konstrukcji mogliśmy zorganizować tu miejsce na telewizor. Zastosowanie drewnianych lameli zamiast ściany pozwoliło na doświetlenie schodów i sprawiło, że nie są one odcięte. Jednocześnie uzyskaliśmy dodatkową ścianę do umieszczenia mebli.

Kolejnym dobrze przemyślanym rozwiązaniem jest biokominek w zabudowie meblowej, który połączyliśmy wizualnie ze szklanym regałem. Tę zabudowę wydzieliliśmy częściowo ze spiżarni, którą sprytnie wkomponowaliśmy w koncept zabudowy kuchni. Zastosowaliśmy tutaj ukryte drzwi, lakierowane w kolorze ściany, dzięki czemu wyglądają jak jedna z szafek kuchennych.

W kuchni ten sam rodzaj dębowego forniru wykorzystaliśmy w różnych formach: frezowane górne szafki, gładka ściana między szafkami i fronty kuchenne, a w gablocie na kieliszki front z czarną ramką i fornirowane wnętrze. Całość przełamaliśmy czarnym dołem (fronty i granitowy blat). Nietypowym zabiegiem było obłożenie fornirem wnęki okiennej i przestrzeni między blatami.

Fornirowane wnętrza potrzebowały barwnych akcentów. W części salonowej mamy granatową sofę i fotel w odcieniach niebieskiego, a przy wejściu – mimo że jest to tylko strefa komunikacji – zastosowaliśmy tapetę w kwiatowy wzór, więc i ta przestrzeń nie jest nudna. Wszystkie pomieszczenia są bardzo spójne kolorystycznie – dominuje niebieski.

W sypialni mamy natomiast lakierowane na granat szafę i łóżko, przełamane lekkim różem tapety i złotych dodatków. W pokoju dziecięcym umieściliśmy ogromną szafę z rysunkiem gór, która mieści zabawki i ubrania. Dzięki temu uzyskaliśmy czystą przestrzeń do zabawy i snu.

Łazienka miała oferować dużo miejsca do przechowywania. Pod umywalką jest wnękowa szafka, w której każdy z domowników ma swoją szufladę. Zorganizowaliśmy też właściwie niezauważalną strefę prania, gdzie pralka i suszarka zostały zabudowane. Uzyskaliśmy pomieszczenie czyste w formie, ale nienudne dzięki wzorzystej posadzce.

Ogromne upodobanie do forniru, zastosowanie go jako dominującego materiału i wkomponowanie w spójną koncepcję koloru, pozwoliło na uzyskanie tego unikalnego efektu – dom jest ciepły i wyjątkowy.

Projekt: arch. WERONIKA BUDZICHOWSKA
ZDJĘCIA: MARTA BEHLING/PION POZIOM

Tekst: TO BE DESIGN Weronika Budzichowska

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *