Idealny blat kuchenny: jak wybrać?

Finalny efekt remontu kuchni zależy od wielu elementów: jakości projektu, wybranych technologii, staranności wykonania i użytych materiałów. Jednym z najważniejszych etapów wykończenia jest wybór blatu kuchennego. Jak wybrać odpowiedni materiał, aby powierzchnia robocza była praktyczna i piękna przez lata? Opowiada Jolanta Trytko-Warczak, specjalista ds. kamienia naturalnego, konglomeratów i spieków kwarcowych w Grupie EGA.

W ostatnich latach obserwuje się wyraźny wzrost zainteresowania kamieniem naturalnym. Materiały tego typu coraz częściej goszczą w naszych domach. Mają wiele zastosowań, pojawiają się: na ścianach, podłogach, parapetach, elewacjach, obudowach kominka oraz na blatach łazienkowych czy kuchennych. Te ostatnie cieszą się coraz większą popularnością: niesłabnące zainteresowanie kamieniem wynika m.in. z faktu, że pasuje on do niemalże każdego wnętrza – niezależnie od stylu, w jakim zostało ono urządzone. Wnętrze nowoczesne, klasyczne, minimalistyczne czy urządzone z przepychem – kamień naturalny może być piękną ozdobą każdego z nich. Szczególnie chętnie wybierany jest do kuchni, ze względu na swoje właściwości: trwałość, uniwersalność i bycie praktycznym.

Klasyczny wybór: drewno i kamień

Blaty kuchenne wykonane z drewna mają wielu zwolenników. Ich największą zaletą jest naturalność. Pasują do wielu aranżacji, nadając wnętrzu przytulnego klimatu. Są ciepłe w dotyku i łatwe w obróbce – można je dowolnie przycinać, a także poddawać wielokrotnym zabiegom renowacyjnym. Dbanie o ich naturalne piękno jest dość uciążliwe: większość drewnianych blatów wymaga specjalnej impregnacji i częstych zabiegów pielęgnacyjnych. Te, na szczęście, nie są zbyt skomplikowane – można je szlifować, lakierować i malować wiele razy. To dobra informacja, bo drewniana powierzchnia robocza źle znosi wysokie temperatury, jest podatna na zarysowania, przebarwienia i pęknięcia. Przebarwienie drewna nie jest trudne: wystarczy poddać je działaniu barwiących produktów spożywczych lub tłuszczu.
Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego są najlepszą alternatywą dla drewna. Warto bliżej przyjrzeć się granitowi, który jest trwały i wytrzymały. Materiał ten występuje w dwóch różnych strukturach: użylonej oraz ziarnistej. Ta pierwsza charakteryzuje się pięknymi motywami użyleń i wzorów. Kolejna jest bardziej jednolita, ale wyróżnia się różną wielkością ziarna: daje to ciekawy efekt wizualny. Kamień naturalny dostępny jest w barwach od jasnych beżów, przez szarości po brązy i czernie. Dzięki różnorodności odcieni granitu każdy będzie mógł dostosować swój nowy blat do kolorystyki pasującej do mebli oraz wystroju wnętrza kuchni. Do największych zalet surowca – poza wartościami estetycznymi – można zaliczyć wysoką odporność na ścieranie i zarysowania oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Jeżeli zdecydujemy się na zakup jasnego granitu warto pamiętać, aby nie dopuścić do jego zaplamienia mocno barwiącymi płynami jak np. czerwone wino, buraczki czy czarna porzeczek. Na ciemniejszych powierzchniach nie będzie już takiego problemu.

Konglomerat kwarcowy – dobry pomysł

– Konglomeraty kwarcowe najczęściej wybierane są przez osoby, które doceniają nie tylko kamienną estetykę, ale i nowoczesne technologie. Liczy się też łatwość użytkowania i bardzo dobre właściwości fizyko-mechaniczne. Bogata paleta kolorów oraz zróżnicowane opcje wykończenia sprawiają, że stają się one coraz popularniejszą alternatywą dla kamienia naturalnego – mówi Jolanta Trytko-Warczak, specjalista ds. kamienia naturalnego, konglomeratów i spieków kwarcowych w Grupie EGA. Do najważniejszych cech konglomeratów kwarcowych można zaliczyć zarówno wyjątkową trwałość, jak i bardzo niską nasiąkliwość, która uniemożliwia tworzenie się zarazków oraz pleśni. Co najważniejsze, na takiej powierzchni utrudnione jest wchłanianie wszelkiego rodzaju płynów. Dzięki takim właściwościom blaty są bardziej higieniczne i bez problemu mogą mieć kontakt z żywnością.
Dużą popularnością cieszą się konglomeraty kwarcowe w jasnej, śnieżnobiałej kolorystyce, takie jak Bianco Vega włoskiej marki Santa Margherita. Tak czysta biel jest nie do osiągnięcia w granitach. Zainteresowaniem cieszy się również elegancka kolekcja Glitter Santa Margherita – mocno błyszcząca i mocno brokatowa oraz kolekcja Stardust z zatopionymi kawałkami lusterek i szkiełek – przepięknie migoczące, gdy promienie słoneczne oświetlają blaty. Oprócz walorów estetycznych do atutów można zaliczyć łatwość pielęgnacji powierzchni blatów – nie są bowiem wrażliwe na działanie większości detergentów, a często do codziennej pielęgnacji wystarczy delikatnie zwilżona, miękka ścierka. Usuwanie trudniejszych zabrudzeń również nie stanowi problemu. Doskonale sprawdzają się tu delikatne mleczka czyszczące czy standardowa chemia kuchenna. Blaty z konglomeratu nie wymagają stosowania żadnych zabiegów konserwacyjnych – nie trzeba ich impregnować, aby cieszyć się nimi przez wiele lat.
Wybór materiałów nadających się na kuchenny blat jest ogromny. Wszystko zależy od oczekiwań użytkownika, a także zasobności portfela. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto jednak poznać wady i zalety materiałów – po to, aby decyzja była w pełni przemyślana. Tylko to jest w stanie zagwarantować satysfakcję z efektu finalnego wykończenia kuchni.

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *