Ekspres do kawy: jaki wybrać i które parametry są najważniejsze?
Ekspres do kawy to urządzenie, które coraz częściej pojawia się w polskich domach. Nic dziwnego. Wiele domowych ekspresów do kawy nie ustępuje bowiem w niczym profesjonalnym sprzętom, jakie znajdziemy w kawiarniach czy restauracjach.
Jaki sprzęt warto kupić? Czym się kierować podczas wyboru? Wszystkie najpotrzebniejsze informacje znajdziesz w naszym poradniku. Ekspresy do kawy różnią się od siebie pod względem budowy, podstawowych parametrów czy wybranych metod parzenia.
Ekspres przelewowy
Kawa przygotowana w ekspresie przelewowym przypomina swoim smakiem klasyczną kawę po turecku (mieloną zalewaną wrzątkiem). Dzięki filtrowi, napój pozbawiony jest jednak uciążliwych fusów.
Ekspresy przelewowe charakteryzują się nieskomplikowaną budową oraz niezwykłą prostotą obsługi. Aby przygotować kawę, należy wsypać wybraną ilość produktu (mielonego) do pojemnika z filtrem i nacisnąć przycisk uruchamiający pracę urządzenia. Ekspres zalewa wówczas kawę wrzątkiem, przesączając uzyskany napój do dzbanka.
Kawa z ekspresów przelewowych zawiera więcej kofeiny niż przygotowywana w urządzeniach ciśnieniowych. Przystępując do zakupu ekspresu przelewowego, warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, takie jak regulacja temperatury i mocy parzenia, programator czasowy, blokada kapania czy opcja zapamiętywania indywidualnych ustawień.
Ekspres ciśnieniowy
Działanie ekspresów ciśnieniowych zasadza się na parzeniu kawy z wykorzystaniem wysokiego ciśnienia. Odpowiednie ciśnienie uzyskiwane jest przy pomocy specjalnej pompy przepuszczającej wodę przez pojemnik ze zmieloną kawą.
Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym jest szybkie i bezproblemowe. Dlatego też, urządzenia tego typu cieszą się dużą popularnością wśród amatorów dobrej kawy.
Wybierając ekspres ciśnieniowy, zwróćmy uwagę na:
• Wartość ciśnienia generowanego przez pompę. Im wyższe ciśnienie w ekspresie, tym lepsza i bardziej aromatyczna kawa. Za minimum uważa się ciśnienie o wartości 9 barów. Urządzenia z najwyższej półki mogą jednak parzyć kawę pod ciśnieniem nawet 12-15 barów. Przyrządzony w ten sposób napój charakteryzuje się znakomitym smakiem i intensywnym aromatem, zdolnymi zachwycić nawet najbardziej wymagających kawoszy.
• Moc grzałki. W ekspresach domowych stosuje się najczęściej grzałki przepływowe (tak zwane termobloki). Określana w watach (W) moc grzałki, informuje nas, z jaką szybkością urządzenie jest w stanie nagrzać wodę do wymaganej temperatury. Im większa moc, tym lepsza stabilność temperaturowa urządzenia.
• Pojemność zbiornika na wodę Minimalna pojemność zbiornika, zdolna zapewnić optymalną funkcjonalność urządzenia to 1 l. Nie warto kupować ekspresów z półlitrowym zbiornikiem, ponieważ ostatecznie taką ilością wody będziemy w stanie zapełnić około dwóch filiżanek (część wody zostanie pobrana przy rozruchu, część – zużyta przez dyszę parową).
• Młynek. Obecność zintegrowanego młynka to niewątpliwie duże udogodnienie. Opcja ta jest jednak dostępna tylko i wyłącznie w urządzeniach automatycznych.
• Dyszę do mleka. Dysze do mleka w ekspresach domowych nie dorównują zwykle swoim odpowiednikom z profesjonalnych ekspresów kawiarnianych. Z pewnością nie warto więc dopłacać do ekspresu tylko ze względu na obecność dyszy.
Jeśli mamy słabość do kawy z mlekiem, lepszym rozwiązaniem będzie zakup osobnego urządzenia – spieniacza.
Ekspres kolbowy
Ekspresy kolbowe (półautomatyczne) wykorzystywane są przede wszystkim do parzenia klasycznego espresso. Część z nich wyposażona jest także w dyszę do spieniania mleka umożliwiającą przygotowywanie kaw mlecznych, takich jak cappuccino czy latte. Korzystanie z urządzeń tego typu wymaga sporej dawki wiedzy oraz dużej wprawy. Dlatego też, cieszą się one powodzeniem wśród najbardziej zaawansowanych miłośników kawy.
Ekspres kolbowy nie jest urządzeniem dla laików. Umożliwiając większą kontrolę nad procesem parzenia, wymaga on bowiem wprawnej ręki i sporego doświadczenia. Osoby znające się na rzeczy z pewnością docenią charakterystyczną dla ekspresów tego typu swobodę eksperymentowania. Jeśli nie jesteśmy pewni swoich umiejętności, powinniśmy jednak poszukać innego rozwiązania.
Niewątpliwą zaletą urządzeń ciśnieniowych kolbowych są ich stosunkowo małe rozmiary oraz przystępna cena. Należy jednak pamiętać, że w swojej podstawowej wersji umożliwiają one przygotowanie praktycznie jednego rodzaju kawy – espresso.
Ekspres automatyczny
Automatyczny ekspres ciśnieniowy pozwoli nam przygotować wyborną kawę, nawet jeśli jesteśmy kompletnymi laikami w tej dziedzinie. Dzięki wbudowanemu młynkowi do kawy, możemy bez problemu zmielić odpowiednią ilość ziaren tuż przed rozpoczęciem parzenia. Ekspres automatyczny to doskonałe rozwiązanie, jeśli brakuje nam czasu na skomplikowane baristyczne rytuały. Urządzenie to zapewni nam doskonałą kawę w najkrótszym możliwym czasie.
Przygotowanie kawy w ekspresie automatycznym wymaga od nas bowiem minimum wiedzy i zaangażowania. Wystarczy, że umieścimy wodę i kawę w przeznaczonych do tego pojemnikach i uruchomimy maszynę. Resztę zrobi za nas ekspres.
Wśród ekspresów automatycznych wyróżnić możemy modele wolnostojące oraz przeznaczone do zabudowy.
Ekspres na kapsułki
Ekspresy na kapsułki to nowoczesna odmiana urządzeń ciśnieniowych. Charakteryzują się one całkowicie bezproblemową obsługą oraz stosunkowo niewielkim rozmiarem. Przypadną one do gustu wszystkim tym, którzy cenią sobie komfort oraz dużą różnorodność smaków. Przygotowanie kawy w ekspresie kapsułkowym jest dziecinnie proste. Do odpowiedniego otworu wkładamy kapsułkę z kawą i uruchamiamy urządzenie.
W ekspresach kapsułkowych przygotować możemy nie tylko kawę, ale także herbatę czy gorącą czekoladę. Oczywiście one także muszą być zamknięte w specjalnych kapsułkach. I tu pojawiają się schody. Musimy bowiem pamiętać, że wybierając konkretne urządzenie, skazujemy się na korzystanie z kapsułek od tego samego producenta.
Nie możemy więc zaoszczędzić na ekspresie po to, by później wydać więcej na wysokiej jakości kawę. Najbardziej zaawansowane ekspresy kapsułkowe posiadają zintegrowane spieniacze do mleka. Ich cena może jednak zniechęcić.
Ekspres do kawy to spora inwestycja. Prawidłowe użytkowanie, regularne czyszczenie oraz odpowiednia konserwacja sprawią, że kupiony sprzęt będzie nam służył przez długie lata.
Tekst: MG PROJEKT Pracownia Architektoniczna, www.mgprojekt.com.pl

















