Nowoczesna technologia pomaga w przechowywaniu produktów spożywczych
Okazuje się, że temperatura ma znaczenia, zarówno w kontekście świeżości produktów, jak i zachowania ich wartości odżywczych. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka porad, które pomogą w odpowiedni sposób dbać o owoce, warzywa, produkty mleczne, mięso, ryby i owoce tropikalne.
ABC przechowywania
Niska wilgotność oraz temperatura nieco powyżej poziomu zamrażania to idealne warunki do przechowywania mięs i produktów mlecznych. Zachowując je, twoje produkty nie zmienią konsystencji i walorów smakowych.
Świeże owoce i warzywa nie lubią suchości. Potrzebują temperatury zbliżonej do 0ºC oraz wysokiego poziomu nawilżenia. Dzięki temu zachowają swoje wartości odżywcze. Pamiętaj, że to one są najważniejszym źródłem takich witamin jak: A, B2, B5,B6, C, E i K.
Ryby najlepiej przechowywać w temperaturach bliskich poziomowi zamrażania. Optymalną wartością będzie -2ºC. Stosując się do zaleceń, możesz wydłużyć ich świeżość nawet dwukrotnie!
Wysoka wilgotność i temperatura w granicach +6ºC stwarzają idealna warunki dla owoców tropikalnych. Będą świeże, a także utrzymają swój atrakcyjny wygląd na dłużej.
Technologia w trosce o świeżość
W odpowiednim przechowywaniu pomoże Ci innowacyjna chłodziarko-zamrażarka. Wybierając to urządzenie, musisz zwrócić uwagę na funkcje ustawienia temperatur w części chłodzącej. Szczególnie na możliwość ich regulacji. Takie rozwiązanie, szyte na miarę konsumentów, przedstawiła np. marka Liebherr. W modelu SBSes 8486 znajdują się, aż trzy szuflady Bio Fresh, które przedłużają świeżość produktów oraz umożliwiają dopasowanie klimatu do wybranych dań.