Pieczenie i para: związek doskonały
Marka Siemens przedstawia nowy piekarnik iQ700 z parowarem fullSteam, w którym pozornie prostą technikę gotowania na parze łączy z innowacyjną technologią. Gotowanie i pieczenie przy użyciu pary w połączeniu z funkcją szybkiego nagrzewania pozwala na błyskawiczne przygotowanie zdrowych i pełnowartościowych dań.
Wzmianki o gotowaniu na parze pojawiają się w źródłach historycznych sprzed trzech tysięcy lat. Począwszy od przygotowywania potraw nad gorącymi źródłami przez wykorzystywanie rozgrzanych kamieni, po naczynia będące praprzodkami parowarów: kamionkowe kociołki, a później bambusowe kosze. Gotowanie na parze zmieniało się przez stulecia i miało swoje okresy popularności. Siła tej techniki tkwi w prostocie: dzięki niższej temperaturze, potrawy nie tracą swoich naturalnych składników odżywczych, a wilgoć towarzysząca procesowi, eliminuje konieczność stosowania tłuszczy.
Historia źródłem innowacji
Praca i ciągły brak czasu sprowadzają nas do poszukiwania alternatywnych rozwiązań. Nic dziwnego, że gotowanie na parze, genialne w swojej prostocie, zyskuje na popularności także dziś. Z tego powodu inżynierowie marki Siemens postawili sobie nie lada zadanie: co zrobić, by tradycyjna technika gotowania stała się jeszcze lepsza? Odpowiedzią jest innowacyjny piekarnik z serii iQ700 z parowarem fullSteam, który łączy w sobie klasyczną technikę grzania z zaletami przyrządzania dań na parze. Rozwiązanie to pozwala zachować niezwykłą soczystość potraw. Przygotowanie zdrowych ryb czy warzyw jest wyjątkowo łatwe i szybkie, a ich smak zadowoli nawet najbardziej wysublimowane gusta.
Magia pary
Mnogość rozwiązań nowego piekarnika Siemens daje nieograniczone możliwości kulinarne. Za pomocą pary możemy nie tylko gotować czy wspomagać pieczenie, ale też rozmrażać i fermentować. Przygotowanie zamrożonych potraw jest teraz szybsze dzięki funkcji coolStart, która odsyła w zapomnienie wcześniejsze nagrzewanie piekarnika. Wątpliwości przy wyborze parametrów pozwala rozwiać system cookControl Plus: wystarczy podać rodzaj potrawy i jej wagę, a piekarnik sam dobierze najlepszy sposób pieczenia. Dodatkowo termosondaPlus sprawdza temperaturę dania w trzech punktach na bieżąco kontrolując jego stan. Piekarnik poinformuje Cię, gdy Twoja pieczeń będzie już gotowa.
Pełna swoboda wyboru
Przygotowujesz danie specjalne? Doskonałe rezultaty pieczenia na jednym poziomie zapewni Termoobieg Eco, który zużywa o 30% mniej energii od klasy efektywności energetycznej A. Jeśli chcemy skorzystać z kilku poziomów piekarnika jednocześnie z pomocą przychodzi Termoobieg 4D z naprzemienną zmianą kierunku obrotów wentylatora, dzięki czemu ciepłe powietrze jest równomiernie rozprowadzane w całym wnętrzu piekarnika.
Design [w parze] z technologią
Minimalistyczny wygląd urządzenia podkreśli charakter nowoczesnej kuchni. Intuicyjną obsługę zapewnia dysk sterujący oraz dotykowy wyświetlacz TFT, który przy pomocy kolorów prowadzi przez wybór programu.