Wyzwanie: Decluttering na Święta – zorganizuj kuchnię od nowa!

Okres świąteczny to szczególny czas poprzedzony intensywnymi przygotowaniami. Jak co roku jednym z najważniejszych zadań są porządki, które nierzadko stają się wyzwaniem i źródłem stresujących sytuacji. Firma PEKA stawia czoło temu wyzwaniu – decluttering czyli „odgracanie” to zaprowadzanie ładu przy pomocy ergonomicznych systemów oraz rozwiązań ułatwiających życie nie tylko od święta, ale również na co dzień.

Przedświąteczne sprzątanie to czynność, na którą zawsze braknie czasu. Proces sprzątania najczęściej wygląda tak, że zabałaganione wnętrza doprowadzamy do perfekcji, żeby po jakimś czasie znowu zapanował w nich całkowity nieład. Kluczem do zorganizowanych i przyjemnych porządków jest wprowadzenie kilku „zdrowych” nawyków, które pozwolą nam na zapanowanie nad przestrzenią i znacząco ułatwią systematyczne utrzymanie porządku. Jednym z pomieszczeń, które zasługuje na szczególną uwagę w okresie świątecznym jest kuchnia. Tam powstają wigilijne potrawy, które często przygotowuje się z wyprzedzeniem, dlatego ta przestrzeń aż do ostatniego momentu wymaga dogłębnego uprzątnięcia.

Aby szuflady nie były powodem do wstydu

Szuflady są często newralgicznym miejscem wśród kuchennych szafek. Większość kuchennych przedmiotów trafia do nich, aby w pewnym momencie całkowicie je zapełnić i uniemożliwić domknięcie. Przykrej niespodzianki można uniknąć, wprowadzając w życie nawyk organizowania wnętrz szuflad, ale również poprzez wyposażenie ich w specjalne systemy, które ułatwią utrzymanie ładu przez cały rok. W ofercie PEKA można znaleźć wkłady na talerze- ułożone w nich naczynia są zabezpieczone przez uszkodzeniami. Dodatkowym atutem jest łatwe i bezpieczne wyjmowanie na przykład na stół. Wewnątrz wkładu znajduje się mata antypoślizgowa, która ochroni szufladę w przypadku mokrych talerzy. Jednym z kuchennych must-have są wkłady na sztućce. Bogactwo oferty PEKA pozwala na dobór poszczególnych elementów, w zależności od gustu i preferencji użytkownika. Excellent, Sky lub Classico – to propozycje dla miłośników klasyki, którzy przechowują sztućce pionowo. Za pomocą modelu Scoop noże, łyżki i widelce można poziomo, dzięki czemu ostre krawędzie sztućców nie będą uderzały o siebie. Aby jeszcze bardziej ułatwić organizację we wnętrzach szuflad warto zaopatrzyć się w systemy, pomagające przechowywać sztućce serwisowe, które są niezbędne, ale trudno zaaranżować dla nich miejsce w kuchni ze względu na ich kształt. Podczas planowania przestrzeni warto również pamiętać o bloku na noże, a także specjalnych wkładach na folię aluminiową i papier śniadaniowy.

Decluttering ciąg dalszy

Plastikowe pudełka na żywność, lunchboxy oraz butelki z filtrem na wodę są w kuchni niezbędne, ale jednocześnie trudne w przechowywaniu. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest system SpaceFlexx, w którym można schować lekkie przedmioty z tworzyw sztucznych. SpaceFlexx składa się z bocznych chromowanych ramek i wewnętrznych pięciu elastycznych przegródek, które dostosowują się do rozmiaru i kształtu danych rzeczy. Dodatkową zaletą tego systemu jest materiał, który można prać w pralce. Kolejnym niezawodnym sposobem na organizację szafek są półki Extendo – mniej tradycyjny odpowiednik półek montowanych na stałe. Sprawdzą się zarówno w szafkach niskich, jak i wysokich. Półki mają zaokrąglone narożniki i krawędzie, są wyposażone w maty antypoślizgowe, dzięki czemu łatwo jest utrzymać w czystości. Maty antypoślizgowe to niepozorne, ale kluczowe elementy wyposażenia. Chronią przed zawilgoceniem, ale również przed zarysowaniem szafek i szuflad. Maty występują w kolorach: szarym, czarnym oraz antracytowym. Niepodważalną zaletą Extendo jest także otwarcie półki z przodu, które pozwala na pierwszy rzut oka sprawdzić zawartość szafki.

Pomocnicy podczas gotowania

Kuchnia to miejsce, w którym podczas okresu świątecznego spędzamy szczególnie dużo czasu na gotowaniu. Aby przygotowywanie posiłków było znacznie łatwiejsze, firma PEKA oferuje sprawdzone rozwiązania, takie jak systemy podblatowe. Jednym z nich jest Kitchen Tower, przeznaczony do szafki podblatowej o szerokości frontu 450 mm. System zapewnia wygodny dostęp do zawartości szafki, aż z trzech stron. Kolejnym ciekawym rozwiązaniem jest Cooking Agent, który umożliwia przechowywanie licznych koszyków i pojemników, zamocowanych na wyciągu. Pojemniki mogą być swobodnie zdejmowanie i czyszczone w zmywarce. Wyciąg ma zintegrowany system cichego domykania, zapewniający komfort użytkowania. W organizacji przestrzeni do gotowania nieocenioną rolę może odegrać system Snello, czyli wysuwane dolne cargo z dwiema półkami. System zmieści się do małych szafek umiejscowionych tuż przy zlewie lub kuchence, szczególnie tych wąskich, o szerokości nawet 150 mm. Snello charakteryzuje się możliwością zmian konfiguracji – można dodać specjalne wieszaki na ściereczki i kuchenne ręczniki. Dzięki temu zyskujemy przestrzeń na środki czyszczące i detergenty, które będą w jednym miejscu i zawsze pod ręką, aby szybko i sprawnie posprzątać kuchnię. Inną możliwością zastosowania carga Snello jest przechowywanie kuchennych przypraw. Najlepiej zamknąć je w specjalnych pojemniczkach, które nie tylko ochronią aromat przypraw, ale również ułatwią ich codzienne używanie. PEKA oferuje także system Separado z wygodnymi przegródkami.

Więcej informacji oraz pomysłów, jak zaaranżować ergonomiczne systemy PEKA można znaleźć na profilu na Instagramie @przyjazna_kuchnia

Więcej przydatnych informacji na stronie: https://peka.pl
Fot. mat. prasowe Peka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *