Ergonomiczna kuchnia eksperci radzą, jak wygodnie i ponadczasowo ją zaprojektować

Bez względu na to czy uwielbiamy spędzać w kuchni długie godziny na wyszukanych eksperymentach kulinarnych czy po prostu wolimy szybko i sprawnie przygotować podstawowe posiłki, pomieszczenie to powinno być odpowiednio zaprojektowane. Każdy sprzęt ma swoje logicznie uzasadnione miejsce, dzięki czemu korzystanie z kuchennych przestrzeni jest wygodne i ergonomiczne.

Podstawowa zasada projektowania kuchni to stworzenie tzw. trójkąta roboczego, czyli odpowiednie rozmieszczenie lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej. Między sprzętami powinien znaleźć się blat roboczy, odległości między wierzchołkami takiego trójkąta powinny być nieduże, a jego boki powinny mierzyć ok. 4-6 metrów. W szerszym ujęciu chodzi o stworzenie w kuchni stref roboczych, które pozwolą sprawnie i po kolei wykonywać dane czynności np. nie zmuszając nas do przemieszczania się co chwilę z jednego końca pomieszczenia na drugi.
W dobrze zaplanowanej kuchni powinny następować po sobie kolejne strefy:
Strefa produktów spożywczych – tu znajdziemy szafki na suche i niepsujące się produkty oraz lodówkę.
Strefa naczyń oraz drobnego AGD – czyli szafki z zastawą, sztućcami itp. oraz drobnymi sprzętami AGD, takimi jak miksery, blendery, tostery

SOLGAZ_
Solgaz
kuchinox_
Kuchinox

 

gaggenau_
Gaggenau

Strefa mycia i sprzątania – miejsce na zlewozmywak, zmywarkę czy szafkę z niezbędnymi w kuchni środkami chemicznymi, gąbkami, ścierkami itp.
Strefa przygotowywania pokarmów – blat roboczy
Strefa gotowania i pieczenia – przestrzeń, w której możemy zaplanować płytę grzewczą, piekarnik, okap oraz miejsce na przechowywanie niezbędnych sprzętów – garnków, patelni akcesoriów do pieczenia itp.

ELICA_
ELICA

– Warto również rozważyć dodanie tzw. punktu zero – miejsca na rozpakowanie produktów. Ten etap ma znaczenie do dalszego ich wykorzystania i obróbki oraz samego gotowania. Umiejscowienie go w kuchni zależy m.in. od tego w jakiej formie robimy zakupy i jak lubimy je rozpakowywać. Związane jest to z ulokowaniem spiżarki, czy wysokiej szafkę będącej jej odpowiednikiem oraz ustaleniem jakiej wielkości i wysokości blat będzie nam potrzebny obok – doradza ekspert Anna Sadowska-Wójcik, właściciel Pracowni Projektowo-Wykończeniowej DECORPROJECT.eu, projektantka i ekspertka w zakresie wykończenia wnętrz.

Tekst: Sławomir Zawadzki, trener marki Gaggenau

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *