Jak będzie wyglądała kuchnia przyszłości?
W każdej dziedzinie pojawiają się prognozy, które wybiegają w przyszłość. W przypadku wyposażenia wnętrz trendy dyktowane są postępem technologicznym, inteligentnymi rozwiązaniami oraz innowacyjnymi gadżetami. Czym może nas zaskoczyć kuchnia przyszłości, aby jeszcze bardziej ułatwić nam spędzony w niej czas?
Myśląc o kuchni przyszłości, jeszcze kilka lat temu wydawało nam się, że odważne prognozy to tylko wizje. Dzisiaj wiemy, że technologia może nas zaskoczyć i stworzenie inteligentnych rozwiązań jest w zasięgu ręki. Za 10-20 lat kuchnia może przypominać statek kosmiczny, w którego wnętrzu wszystkimi sprzętami kierujemy za pomocą głosu, a jedzenie „gotuje się” samo.
Kuchnia przyszłości ma być przede wszystkim minimalistyczna, wyposażona w bardzo kompaktowe elementy i inspirowana stylem skandynawskim. Będziemy stawiać w niej na oszczędność czasu, energii i przestrzeni, oraz na świadomość ekologiczną. Obecnie to w kuchni zużywamy najwięcej prądu, wyrzucamy jedzenie i korzystamy z plastiku. Kuchnia przyszłości to miejsce, które będzie ukłonem w stronę natury.
Inteligentna kuchnia
W inteligentnej kuchni przyszłości wszystkie sprzęty będą ze sobą zintegrowane tak, aby stworzyć jeden system. Dzięki temu możliwe będzie sterowanie poszczególnymi sprzętami i urządzeniami zdalnie – za pomocą głosu, gestu lub urządzenia mobilnego. W ten sposób jeszcze w samochodzie wracając z pracy podgrzejemy obiad, wstawimy zmywarkę lub sprawdzimy, czego brakuje w lodówce.
Interaktywne półki powiadomią nas o świeżości produktów i zaalarmują, kiedy ich data przydatności będzie zbliżała się ku końcowi. Zapobiegnie to wyrzucaniu lub marnowaniu jedzenia, czyli jednemu z największych problemów, z jakimi mierzy się współczesny świat. Co więcej, wszystko co trafi do śmietnika zostanie automatycznie posegregowane i wrzucone do odpowiedniego pojemnika, który po napełnieniu zawiadomi nas odpowiednim sygnałem o konieczności wyrzucenia śmieci.
Innowacyjne gadżety
Sprzęty, urządzenia i akcesoria to największe pole do popisu w tworzeniu inteligentnych rozwiązań do kuchni przyszłości. Z pewności w tej materii czeka nas mnóstwo zaskoczeń. Z ciekawych opcji warto wspomnieć podgrzewane noże, które ułatwią smarowanie schłodzonego masła, kremu czy pasty. Roboty kuchenne, które zajmą się przygotowaniem potraw, odkręcaniem słoików i puszek oraz pakowaniem zmywarki, zdecydowanie ułatwią prace kuchenne.
Największym udogodnieniem będą interaktywne blaty z wbudowaną wagą oraz rozpoznające produkty. Wystarczy wyłożyć rzeczy na blacie, a automatycznie otrzymamy przepis na potrawę, jaką możemy z nich wykonać. To nie tylko doskonały pomysł, kiedy nie wiemy co ugotować na obiad, ale także kolejny krok do ograniczenia marnowanego jedzenia. Jeśli czegoś będzie brakować, otrzymamy informację, że wymagane są dodatkowe zakupy. Podczas gotowania możemy nagrywać przepis, który wyślemy do znajomego lub udostępnimy w mediach społecznościowych.
Kuchnia użyteczna i ergonomiczna
W przyszłości kuchnia będzie miejscem, gdzie liczy się przede wszystkim maksymalna funkcjonalność i oszczędność. Rosnąca świadomość ekologiczna sprawi, że pomieszczenie stanie się centrum zarządzania wszystkimi produktami – zarówno tymi dobrymi do spożycia, jak i odpadkami. Powstał już projekt laboratorium kuchennego, którego autorem jest Holender John Arndt. Jego głównym zamysłem jest wykorzystanie odpadów do wytworzenia paliwa potrzebnego do kolejnej czynności. Z resztek z obierania i krojenia (kompost) powstanie gaz potrzebny do ugotowania potrawy.
Małe kuchnie będą najlepszym sposobem na oszczędność przestrzeni, szczególnie jeśli wypełnimy je sprzętami kompaktowymi, łączącymi kilka funkcji w jednym. Pod blatem ukrywać się będzie płyta grzewcza, zlew czy szafka. Pozwoli to zaoszczędzić nie tylko miejsce, ale także energię potrzebną do kuchennych czynności i czas spędzony w kuchni.
Autorką wpisu gościnnego jest Ola – miłośniczka urządzania wnętrz i redaktorka bloga Fixly.