Na stronie wnetrzadomow.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Niezbędny gadżet muffinkowej bogini

Pieczenie stało się modne. Świadczyć może o tym rosnąca popularność blogów o tematyce kulinarnej oraz fakt, iż na polskich stołach coraz częściej obok typowych, tradycyjnych wypieków goszczą ciasta z innych zakątków świata, takie jak sconesy, brownies czy muffiny. W przygotowywaniu deserów z przepisów zamieszczonych na zagranicznych portalach, pomoże nam waga kuchenna firmy MPM, która posiada funkcję przeliczania gramów na uncje.

Muffiny przebojem wdarły się do polskich kuchni. Niegdyś znane jedynie z amerykańskich seriali, dziś są jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Powodów ich popularności jest kilka. Przede wszystkim do ich wykonania nie potrzebujemy miksera, gdyż ich przygotowanie oparte jest na prostej zasadzie – składniki suche i mokre mieszamy w osobnych naczyniach, a następnie wszystko łączymy jedynie za pomocą łyżki, bez konieczności rozbijania powstałych grudek. W porównaniu z długim czasem pieczenia tradycyjnych ciast, muffiny pieką się błyskawicznie – około 20-25 min.

Zaletą amerykańskich babeczek jest fakt, iż bez problemu mieszczą się w dłoni. Najpopularniejsze, klasyczne muffiny mają podstawę o średnicy ok. 5-6 cm oraz osiągają wysokość ok. 4-5 cm. Dzięki temu można je spożyć podczas jednego posiedzenia. W amerykańskich sklepach spotkamy również inne rozmiary – doskonałe na jeden kęs mini-muffinki oraz wielkie, king-size muffiny, które z łatwością zaspokoją głód dwóch dorosłych osób.

Uroku wypiekom dodają papierowe papilotki, które dostępne są w przeróżnych wersjach kolorystycznych. To co jednak w muffinach jest najlepsze to fakt, iż każdy znajdzie przepis składający się z jego ulubionych składników. Liczba kombinacji smakowych jest niemal nieskończona – można upiec zdrową wersję śniadaniową z mąką razową i rodzynkami, deserową alternatywę z czekoladą i owocami, bądź słoną przekąskę z serem feta oraz szynką. Do najpopularniejszych muffinów w Stanach Zjednoczonych należą: corn muffin (z mąki kukurydzianej), double chocolate chip muffin (czekoladowy muffin z groszkami czekoladowymi), blueberry muffin (z jagodami) oraz banana muffin (muffin o smaku bananowym, najczęściej z otrębami). Co ciekawe, muffiny wrosły tak mocno w amerykańską kulturę, że ich konkretne rodzaje stały się istnymi symbolami i przypisywane są poszczególnym stanom – corn muffin (kukurydziany) jest oficjalnym muffinem stanu Massachusetts, apple muffin (z jabłkiem) stanu Nowy Jork, a blueberry (z jagodami) stanu Minnesota.

Przepis

Do przygotowania 6 pysznych muffinów typu chocolate chip potrzebujemy 125g mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżki kakao, 90g cukru pudru, 125ml mleka, 1 małego jajka oraz 75g groszków czekoladowych lub pokruszonej czekolady. Zgodnie z zasadą przygotowywania tego typu wypieków, w jednej misce mieszkamy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie przy pomocy rózgi lub łyżki łączymy zawartość obu pojemników. Przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej papilotkami formy do muffinek, a następnie pieczemy w temperaturze 200C przez około 20min, do tzw. suchego patyczka.

Na polskich blogach pojawia się coraz więcej przepisów na różnego rodzaju muffiny. Jednak dla tych, którzy nie chcą się ograniczać i pragną korzystać z oryginalnych, amerykańskich przepisów firma MPM oferuje wagę kuchenną, która wyposażona została w możliwość przeliczania gramów na uncje. Dodatkowym ułatwieniem dla każdej muffinkowej bogini jest funkcja tarowania, która pozwala na pokazanie ciężaru samego produktu, bez wagi pojemnika. Szklana platforma ułatwia utrzymanie wagi kuchennej w czystości, a elektroniczny wyświetlacz pozwala na dokładniejsze i wygodne korzystanie z urządzenia. Produkt dostępny jest w trzech wersjach kolorystycznych – białej, czarnej oraz srebrnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *