Przechowywanie w kuchni – jak to zrobić?
Są takie sprzęty i akcesoria kuchenne, które trudno schować i utrzymać w porządku. Duże garnki i ich przykrywki, krucha zastawa, przyprawy, sztućce, małe urządzenia AGD… zazwyczaj upychamy je w wolnych miejscach, lub przestawiamy z kąta w kąt. A przecież każda z tych rzeczy może być zarazem i schowana, i łatwo dostępna. Wystarczy zadbać o odpowiednie akcesoria meblowe.
W dobrze zorganizowanej kuchni wszystko powinno być zawsze pod ręką – co nie znaczy: na wierzchu. Tylko wówczas przygotowywanie posiłków i sprzątanie po nich nie przeciąga się w nieskończoność i nie budzi frustracji z powodu ciągłych poszukiwań i wiecznego rozgardiaszu. O ile niektóre rzeczy łatwo schować, to są też takie kuchenne produkty i akcesoria, które zwyczajnie lubią nieporządek. Dobrym przykładem są przyprawy – kto nie zna problemu wysypujących się i tracących aromat ziół?
Powstaje więc pytanie jak dobrze zorganizować strefę przechowywania i przygotowywania posiłków w kuchni, tak by rzeczywiście sprzyjała ona pracy? Kluczem jest wcześniejsze przemyślenie tego: czego, jak często i na którym etapie potrzebujemy. I – w związku z tym – gdzie najlepiej będzie to umieścić.
– Drugą kwestią jest optymalny dobór wyposażenia kuchennej zabudowy – czyli wybranie odpowiednich akcesoriów meblowych. Zastosowanie w szafkach – dolnych, górnych, rogowych a nawet wysokich, wysuwanych mechanizmów – carg i szuflad, pozwala przystosować kuchnię do potrzeb konkretnych użytkowników. Ułatwić dostęp i zachować porządek wśród zapasów i zastawy. – wyjaśnia Damian Rybak, ekspert ds. produktu firmy REJS, polskiego producenta akcesoriów meblowych.
Organizery do szuflad – czyli drobiazgi w porządku
Ale po kolei. Zacznijmy od rzeczy najdrobniejszych – np. wspomnianych wcześniej przypraw. Zamiast przesypywać zioła do przypadkowych, nieforemnych puszek i pudełek, lub, co gorsza trzymać je w otwartych torebeczkach, znacznie lepiej przechowywać je w szklanych, szczelnie zamykanych słoiczkach. Odpowiednio wyeksponowane, umieszczone w organizatorze w płytkiej szufladzie (bez możliwości przesuwania się) pozwolą szybko znaleźć potrzebną w danej chwili przyprawę i zagwarantują jej świeżość.
– Korzystając z wykonanych z tworzywa, dostępnych w różnych rozmiarach organizatorów do szuflad marki REJS można uporządkować również inne produkty np. sztućce i niewielkie narzędzia kuchenne – korkociąg, nóż do pizzy itp. Wszystkie drobne i lubiące bałagan akcesoria znajdą swoje miejsce. Oferta obejmuje również inne systemy organizacji i uchwyty m.in. na… talerze. Za ich pomocą można bez trudu bezpiecznie i wygodnie przenieść zastawę do jadalni. – dodaje Damian Rybak.
Carga do szafek – czyli schowaj duże rzeczy
A co z produktami dużymi gabarytowo, a do tego często niewymiarowymi – garnkami, brytfannami, patelniami itp.? Te najwygodniej umieścić w pojemnych szafkach podblatowych. I znów – podobnie jak w przypadku drobiazgów, systemy wysuwne takie jak szuflady czy carga pozwolą na szybki i łatwy do nich dostęp.
– Aby optymalnie wykorzystać miejsce, warto dostosować wymiary szuflady do przedmiotów, które chcemy w niech przechowywać. W przypadku patelni sprawdzą się modele o wysokości 54 lub 86 mm, zaś garnków – 164 lub 204 mm. REJS proponuje różne rozwiązania – szuflady Comfort Box, wyróżniające się cienkimi boczkami Slim Box i wykonane z drutu, ażurowe szuflady z linii Variant. – wyjaśnia Damian Rybak.
Dobrym miejscem do przechowywania dużych sprzętów i naczyń są też szafki rogowe. Pod warunkiem jednak, że i tu zatroszczymy się o montaż systemów wysuwnych. Znakomicie sprawdzą się kornery marki REJS np. Corner Front i Corner Comfort. Warto zwrócić uwagę na Corner Optima. Relingi i sam kształt półek tego systemu są delikatnie zaokrąglone w poszczególnych punktach, tak by zmieścić na nich jeszcze więcej rzeczy, które mają owalny lub okrągły kształt.