SEZON NA ZDROWIE

Jesień to pora niezwykle atrakcyjna, szczególnie dla smakoszy sezonowych produktów. Następuje wtedy prawdziwy wysyp warzyw i owoców. Oprócz wspaniałego smaku, charakteryzują się one także dobrymi dla zdrowia wartościami odżywczymi. Dlatego, aby wzmocnić organizm przed zimą warto wprowadzić do codziennego jadłospisu bogate w witaminy produkty sezonowe. Sokowirówka firmy MPM, pomoże przygotować przepyszne koktajle owocowo-warzywne, które uzupełnią posiłki o ważne składniki odżywcze.

Lato bez wątpienia kojarzy się z owocami. Trudno się temu dziwić, to właśnie wtedy pojawiają się one po raz pierwszy po długim okresie zimy. Uwielbiane przez wszystkich czereśnie i truskawki sprzedawane są wtedy na każdym rogu. Pora jesienna mniej kojarzona jest z owocowym wysypem, ale to właśnie wtedy pojawia się ich najwięcej. Najpopularniejsze: jabłka, gruszki i śliwki stanowią zdrowe i smaczne uzupełnienie codziennej diety. Aby wzmocnić organizm, poprawić odporność oraz poprawić swoje samopoczucie warto pomyśleć o urozmaiceniu codziennego jadłospisu smacznymi i zdrowymi koktajlami owocowo-warzywnymi.

W przygotowaniu świeżego, pełnego witamin soku pomoże sokowirówka J-45 firmy MPM. Dzięki niej w ciągu minuty otrzymamy aż litr świeżego soku. Dodatkowym udogodnieniem jest duży otwór zasypowy umożliwiający podawanie całych owoców i warzyw bez konieczności wstępnej obróbki. Regulacja prędkości pozwala na dostosowanie trybu pracy do twardości podawanych produktów.

Sokowirówka wyposażona została w filtr siatkowy ze stali nierdzewnej oraz rynienkę do wypływu soku z zabezpieczeniem przed kapaniem. Duży (2,2l), zdejmowany pojemnik na odpadki zapewnia komfort użytkowania i pozwala na dłuższą pracę bez konieczności jego częstego opróżniania. Obudowa ze stali nierdzewnej ułatwia utrzymanie sokowirówki w czystości, a gumowe, antypoślizgowe nóżki zapewniają jej stabilność podczas pracy. Co ważne, zastosowany system bezpieczeństwa uniemożliwia uruchomienie nieprawidłowo zmontowanego urządzenia.

Posiadając już idealne urządzenie pozostaje kwestia wyboru owoców do przygotowania zdrowego i pełnego w witaminy soku. Jakie są najlepsze?

GRUSZKA

Królową jesieni niewątpliwie jest gruszka bogata w smaku i aromacie. Dodatkowo owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B. Bogactwo antyoksydantów zawartych w gruszkach wzmacnia odporność i chroni przed stanami zapalnymi oraz szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a także dodaje energii i poprawia wygląd skóry.

JABŁKA

Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż okazy duże.

ŚLIWKA

Owoc ten zawiera pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Śliwki powinny docenić kobiety zmagające się z pękającymi naczynkami, owoce te bowiem zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi[1], oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne. Z kolei zawarte w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawania zmarszczek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *