Akcesoria do ciasteczek

Któż z nas nie lubi smakowitych ciasteczek, przypominających pachnące domem babcine wypieki? Z białej lub razowej mąki, pełne ulubionych bakalii, polane czekoladą lub wypełnione dżemem z owoców pochodzących z własnego ogrodu. A ich różnorodne kształty? Babeczki, serduszka, kwiatki, a czasem bohaterowie baśni? Wszystkie promieniują radością i prezentują się doskonale. Każde smakuje inaczej nawet gdy zostało wykonane z tych samych produktów, co pozostałe.

Najlepsze ciasteczka to te zrobione samodzielnie, ubrane w kolorowe dodatki na przykład z żurawiny, owoców goi czy odrobiny kakao. Kiedy ułożymy je na ozdobnym talerzu utworzą niepowtarzalną dekorację stołu, tak piękną, że aż szkoda ją jeść…
Jeśli chcemy uzyskać jednolity, regularny kształt każdego ciasteczka sięgamy po sprawdzone akcesoria takie jak foremki-wykrawaczki lub foremki na kruche babeczki, lub modne dziś silikonowe foremki na mufinki. Z tych ładnych niewielkich kuchennych gadżetów możemy wyczarować wspaniale wyglądające pyszne dekoracje świątecznego stołu. Znajdą się tu na pewno dzwonki, bałwanki, gwiazdki i choinki. W otoczeniu zielonych gałązek sosny czy jodły podkreślą ciepły, wyjątkowy charakter świąt. A może niektóre z nich pojawią się również na naszych choinkach? Takie zrobione własnoręcznie ozdoby wyśmienicie prezentują się bożonarodzeniowym drzewku.
Podobnie wyglądające rogaliki bądź babeczki czy to w formie mufinek czy kruchych ciastek mogą być świetną dekoracją urodzinowego przyjęcia, bądź też po prostu idealnym poczęstunkiem dla naszych pociech. Jeśli w domu jest kilkoro małych dzieci, aby uniknąć niepotrzebnych konfliktów wynikających z pragnienia otrzymania najładniej wyglądającego ciasteczka, warto upiec właśnie babeczki lub mufinki. Wówczas każdy malec otrzyma tak samo wyglądający przysmak, a dorośli nie będą musieli decydować o podziale smakowitych przekąsek.
Przepisów na domowe ciasteczka jest bardzo wiele. Podczas świąt Bożego Narodzenia, obok typowych dla tego czasu gwiazdek i dzwonków, dużym powodzeniem cieszą się ciasteczka wykonane z mąki orkiszowej lub żytniej, z dodatkiem bakalii i przypraw korzennych oraz miodu. Formuje się je własnoręcznie, dlatego trudno znaleźć pośród nich dwa wyglądające podobnie. Smakują doskonale i są bardzo pożywne.
Bałwanki, pajacyki, mufinki czy rogaliki sprawdzą się świetnie przy każdej okazji, a także wtedy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Samodzielnie przygotowane są źródłem satysfakcji, zwłaszcza dla najmłodszych, którzy chętnie włączają się do pracy, traktując ją niejednokrotne jak doskonałą zabawę.

W materiale wykorzystano zdjęcia produktów firmy Galicja dla Twojego domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *