Na stronie wnetrzadomow.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

5 kuchennych akcesoriów, które przydadzą się przed świętami

Wigilijna kolacja i rodzinne obiady – to nieodzowne elementy Bożego Narodzenia, bez których trudno sobie wyobrazić tradycyjne świętowanie. Zanim jednak dojdzie do odpoczynku za stołem, trzeba potrawy przyrządzić. A to nie jest już tak proste. Co przyda nam się w przygotowywaniu dań? Pomocne okazać się mogą… akcesoria meblowe.

Gotowanie – zwłaszcza dla najbliższych, może być olbrzymią przyjemnością. Bywa, że przybiera postać wiernego podążania za sprawdzonymi przepisami, niekiedy otrzymanymi od mamy czy babci, lub totalnego kulinarnego szaleństwa i eksperymentowania ze smakami. Może przebiegać w ciszy, lub wśród gwaru i muzyki. Gotować możemy sami, lub z bliskimi… Niezależnie od stylu, który lubimy, przygotowywanie potraw rzadko przebiega tak perfekcyjnie i „różowo” jak w reklamach. Kuchnia nie jest idealnie czysta, w zlewozmywaku zazwyczaj piętrzą się nieumyte naczynia, na blatach brakuje wolnego miejsca, a dzieci raczej przeszkadzają niż pomagają.

Czy istnieje sposób na ułatwienie sobie przedświątecznej kuchennej gorączki? Owszem. Możemy odpowiednio wyposażyć kuchnię w funkcjonalne sprzęty i akcesoria, dzięki którym łatwiej będzie nam zapanować nad przestrzenią i zadaniami.

Oto 5 rzeczy – zarówno sporych jak i drobnych, które naprawdę ułatwiają przygotowywanie posiłków i sprzątanie po nich

1. Po zakupach – organizacja przechowywania
Praca w kuchni zazwyczaj zaczyna się od… zakupów. A te, zwłaszcza przed świętami, bywają wielkie. Kiedy już przyniesiemy do domu wszystkie produkty – musimy je schować. I to tak, by były zarazem ukryte i łatwo dostępne. W organizacji przestrzeni przechowywania przydatne są systemy wysuwne – zwłaszcza kilkupoziomowe pojemne cargo, które pełnić mogą rolę podręcznej spiżarni nawet w stosunkowo niewielkiej kuchni. Dzięki nim każda rzecz będzie miała swoje miejsce, ale będzie też pod ręką w momencie, kiedy będziemy jej potrzebować.

2. Jak utrzymać porządek
Schowanie produktów w szafkach i szufladach to dopiero pierwsza część zadania. Później, w odpowiedniej chwili, należy je równie szybko znaleźć. Niestety bardzo często w przepełnionych meblach jest wszystko oprócz ładu. Jeśli więc chcemy utrzymać w nich porządek, warto zdecydować się na systemy organizacji. – W przypadku szuflad sprawdzą się praktyczne organizery, relingi i wkłady, a także maty antypoślizgowe marki REJS, które uniemożliwiają przesuwanie się produktów podczas otwierania i zamykania szuflad. Produkowane we Włoszech maty dostępne są w poręcznych rolkach, dzięki czemu ich powierzchnia nie odkształca się podczas transportu. Wykonane z mocnego, dwuwarstwowego materiału po przycięciu na odpowiedni wymiar i rozłożeniu same się poziomują i dopasowują do dna szuflady. Są antystatyczne, dzięki czemu łatwo je utrzymać w czystości. Dostępne są w 3 kolorach. – wyjaśnia Damian Rybak, doradca ds. produktu firmy REJS.

3. Zadbaj o drobiazgi
Choć wydaje się to prozaiczne, bardzo często podczas przygotowywania posiłków największy problem mamy z najbardziej podstawowymi kuchennymi akcesoriami. Noże nigdy nie są dość ostre, rzadko używany mikser odmawia posłuszeństwa w kluczowym momencie i niemal zawsze brakuje nam misek w odpowiednim rozmiarze. Kłopotliwe bywają też drobiazgi np. książka kucharska czy zeszyt z przepisami. Kto choć raz nie ubrudził ich przypadkowo odkładając na mokry blat? Znacznie bezpieczniejszym i wygodniejszym miejscem na książkę są specjalne koszyczki zawieszane na relingach. Dzięki nim bez trudu i ryzyka zabrudzenia będziemy mogli sprawdzać składniki i kolejne punkty przepisów. – Warto dodać, że systemy relingowe – czyli koszyki, wieszaki i haczyki zawieszone na rurkach tuż pod górnymi szafkami, sprawdzą się również w przechowywaniu wielu innych, podręcznych rzeczy. Między innymi: kubków, ściereczek, ręcznika papierowego, papieru do pieczenia… – dodaje Damian Rybak.

4. Gdzie są przyprawy?
Szukanie odpowiednich przypraw podczas gotowania wiąże się niekiedy z ryzykiem poważnej irytacji. Mieszanek nigdy nie ma na miejscu, torebki mieszają się, zioła wysypują i tracą zapach… A przecież przyprawy to obok świeżych warzyw i dobrych jakościowo mięs, podstawa udanej potrawy. Rozwiązaniem mogą być praktyczne i bardzo proste organizatory do przypraw. – Dostępne w dwóch głębokościach metalowe wkłady na szklane pojemniczki wystarczy włożyć do odpowiedniej szuflady i wszystkie zioła mamy w zasięgu wzroku i ręki. Choć dedykowane są systemom szuflad Slim Box i Comfort Box REJS, sprawdzą się też w tradycyjnych modelach. Dzięki nim od razu widzimy co znajduje się w którym pojemniku. Nic nie musimy przestawiać, ani wyjmować podczas poszukiwań. – mówi Damian Rybak.

5. Wielkie sprzątanie, czyli co z odpadami?
Świąteczna praca w kuchni to nie tylko gotowanie, ale również… sprzątanie. O ile zmywaniem i wycieraniem talerzy może zająć się za nas zmywarka, to pozbycie się resztek, opakowań i butelek należy do nas. Tu przyda się łatwo dostępny system organizacji odpadów. Co ważne, by go zamontować nie musimy remontować kuchni, czy kupować nowych mebli. W ofercie firmy REJS znajdziemy zestawy pojemników, które można zwyczajnie wstawić do głębokiej szuflady, lub zamontować w standardowej szafce. Mało tego, możemy sami zdecydować o liczbie i pojemności koszy na poszczególne rodzaje odpadów, tak by dostosować cały system do naszych przyzwyczajeń i stylu życia.

www.rejs.eu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *